Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Patru funcționari publici bănuiți de…

Patru funcționari publici bănuiți de delapidarea averii străine

În baza unor informaţii operative angajaţii  Inspectoratului  Național  de  Investigații  și cei a  Procuraturei sectorului Buiucani, mun. Chişinău au documentat activitatea infracţională a mai multor funcţionari publici din cadrul Primăriei comunei Truşeni, mun. Chişinău, care în perioada anului 2012 de comun acord şi prin înțelegere prealabilă s-au organizat într-un grup criminal cu scopul obţinerii unor profituri materiale.

imagesAstfel, indicând eronat ca temei decizia consiliului raional Truşeni, funcționarii publici vizați au repartizat ilegal din fondurile de rezervă a comunei un lot de teren cu destinaţia sub construcţia locativă cu suprafaţa de 0.12 ha, obţinând un venit în valoare de peste 315.000 de lei.

La  9  iulie 2014, în  scopul  stabilirii  tuturor  circumstanţelor  pe  cazul  dat, depistării  şi  ridicării  probelor  şi  reţinerii  persoanelor  care  se  bănuiesc  în comiterea infracţiunii  date, ofiţerii INI de comun cu angajații  Procuraturii  sectorului Buiucani, Centrului Tehnico Criminalistic și Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” au efectuat 14 percheziţii pe mai multe adrese din comuna Truşeni şi alte raioane de pe teritoriul ţării.

În rezultatul  perchezițiilor,  au fost depistate şi  ridicate: purtători electronici de informaţie,  proiecte  de  formare a bunului  imobil,  blanchete  curate  ale Titlurilor  de autentificare a dreptului deţinătorului de teren, hotărâri ale Primăriei comunei Truşeni privind atribuirea de terenuri și autorizarea construcţiei, hotărâri ale consiliului comunei Truşeni  pentru  atribuirea  loturilor  de  construcție,  planuri  cadastrale,  dosare  tehnice, precum şi alte documente ce prezintă  interes pentru  soluţionarea  cauzei  penale menţionate.

Ca rezultat a acţiunilor de urmărire penală au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi patru funcţionari publici din cadrul primăriei comunei Truşeni, iar în privința a două persoane a fost aplicată măsura de reprimare arestul preventiv, fiind reţinute pentru 72 de ore.

Persoanele bănuite sunt cercetate penal şi riscă o pedeapsă cu privațiune de liberate de până la 15 ani.

Sursa: IGP